La JOCPE
La Jove Orquestra de Cambra de la Passió d'Esparreguera

QUÈ ÉS LA JOCPE?

La Jove Orquestra de Cambra de la Passió d’Esparreguera (JOCPE) és una orquestra de cambra de joves professionals que promou la cultura musical de la vila d’Esparreguera, permet als joves intèrprets del nostre país realitzar-se com a professionals i, a més, reforça l’Orquestra de La Passió durant les deu representacions anuals de l’espectacle de La Passió d’Esparreguera. Els músics de la JOCPE són tots estudiants o graduats del Conservatori Superior de Música del Liceu o de l’ESMUC.

La Passió d’Esparreguera –Creu de Sant Jordi 2012-, és l’única de totes les passions catalanes amb música orquestral en directe. L’Orquestra de La Passió d’Esparreguera, formada per músics de la vila i rodalies, interpreta des dels anys vuitanta la música del compositor local Josep Borràs i Farrés (1929), qui des del 1976 signa la banda sonora d’aquest espectacle total.

Per tal reforçar l’Orquestra de La Passió d’Esparreguera, el 2014, un grup de joves músics van decidir iniciar un nou projecte musical i donar així un pas endavant a nivell artístic i organitzatiu: la JOCPE. Els promotors van ser-ne Juan Jurado, Alba Hinojosa, Anna Sánchez, Gerard Bidegain, Carme Paltor i David Llort. Des del 2015 la JOCPE depèn legalment de l’Associació Jove Orquestra de Cambra de la Passió d’Esparreguera.

Artistes de diferents disciplines han donat
el seu suport a l’orquestra:

Albert Guinovart, compositor i pianista
Anna Rodríguez, coreògrafa i ballarina
Antonio Calvo, director escènic
Eduard Farelo, actor
Francesc Prat, director
Joan Castells, director escènic i pedagog
Jordi Pons, músic i esteta
José Nieto, compositor cinematogràfic
Josep Borràs, compositor i forner
Josep Pedrals, poeta
Lluís Soler, actor
Manel Ribera, compositor
Marc Rosich, dramaturg i actor
Marta Puig “Lyona”, dissenyadora i artista gràfica
Ramon Cuello, escultor
Jordi Folck, escriptor i publicista
Enrique Tellería, bandoneista i compositor

El nostre director

1991

Juan Jurado Bracero

Graduat Superior i Premi d’Honor de composició al Conservatori Superior de Música del Liceu (2014). Inicia els seus estudis a l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera. Durant el curs 2012-2013 continua els seus estudis superiors a la Sibelius Academy (Hèlsinki) amb compositors com Kaija Saariaho, Juhani Nuorvala i Matthew Whittall. Una de les seves obres, titulada Seven Words, s’estrena a Hèlsinki i a París (2013), i és retransmesa per la YLE Radio1, la Ràdio Nacional Finesa (2015). És director musical del grup vocal Music Vox, de la JOCPE i de La Passió d’Esparreguera. Docent a l’Escola de Música Casp (Barcelona) i de l’Escola Municipal de Música de Sant Guim de Freixenet.

L'Associació

El 2015 la JOCPE es conforma com a Associació Jove Orquestra de Cambra de la Passió d’Esparreguera, incorporant-se a les nombroses entitats culturals independents de la vila d’Esparreguera, tot mantenint els seus principis i objectius inicials.

La seva junta la conformen:

GERARD BIDEGAIN FIGUEROLA (1990), president

Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Actualment està finalitzant el grau de Direcció i Dramatúrgia a l’Escola Superior d’Art Dramàtic a l’Institut del Teatre, amb professors com Enric Nolla, Joan Casas, Albert Mestres i Magda Puyo. És docent d’interpretació teatral a l’escola 113 Dansa d’Olesa de Montserrat. Està fortament vinculat a l’ambient teatral i cultural d’Esparreguera; és becat per la fundació Lola Lizaran des del 2012; membre de la companyia Tramateatre, de l’organització del Festival Lola del Baix Llobregat Nord i intèrpret de Sant Pere a la Passió d’Esparreguera, d’on també n’és membre de l’equip de direcció artística, encarregat de la dramatúrgia i del tractament del text de l’espectacle. Des del 2007 forma part del consell de redacció de la revista 777 comunica.

JUAN JURADO BRACERO (1991), secretari

Graduat Superior i Premi d’Honor de composició al Conservatori Superior de Música del Liceu (2014). Inicia els seus estudis a l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera. Durant el curs 2012-2013 continua els seus estudis superiors a la Sibelius Academy (Hèlsinki) amb compositors com Kaija Saariaho, Juhani Nuorvala i Matthew Whittall. Una de les seves obres, titulada Seven Words, s’estrena a Hèlsinki i a París (2013), i és retransmesa per la YLE Radio1, la Ràdio Nacional Finesa (2015). És director musical del grup vocal Music Vox, de la JOCPE i de La Passió d’Esparreguera. Docent a l’Escola de Música Casp (Barcelona) i de l’Escola Municipal de Música de Sant Guim de Freixenet.

ANNA SÁNCHEZ CARAFÍ (1986), tresorera

Flautista i pedagoga. Mentre es prepara pels seus estudis superiors de flauta travessera es gradua a la Universitat de Barcelona de magisteri musical i al 2012 finalitzarà la seva llicenciatura en flauta travessera al Conservatori Superior de Música del Liceu. Postgraduada pel Conservatorio Superior de Música de Zaragoza i un any de perfeccionament de flauta al Hochschule für Musik und Theatre “Felix Mendelssohn Bartholdy” de Leipzig faran que, finalment, el seu interès es vegi atret per la gestió en empreses musicals i acabi la seva etapa acadèmica amb el màster “La Música com a art interdisciplinar” a la mateixa UB. Ha format part d’orquestres com la jove orquestra de les comarques gironines (JOCG), l’òpera jove de Catalunya, la orquestra del Berguedà o Barcelona Filharmonia i ha estat cofundadora de projectes com Amalgama Ensemble, entre d’altres. Actualment forma part de la JOCPE com a flauta solista, membre fundadora i tresorera. A més és mestra de flauta travessera a diverses escoles.

ALBA HINOJOSA DE LA CERDA (1989), vocal

Graduada superior en interpretació de violí pel Conservatori Superior de Música del Liceu. Entre els seus professors hi figuren Manuel Porta, Daniel Cubero i Paul Cortese. Diplomada en Magisteri Musical per la UAB. Té una llarga trajectòria com a docent, impartint classes de violí a l’Aula de Música de Sant Esteve Sesrovires (2009), a l’Escola de Música de Martorell (2011) i a l’Escola Municipal de Música de Sant Guim de Freixenet (2015). Va ser integrant de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya, 2011-2013) i col·laboradora de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat (2009-2010). Actualment forma part de l’Orquestra Metropolitana de Barcelona (2013) i de l’Orquestra Terres de Marca (2015). Col·labora activament amb la Passió d’Esparreguera, on exerceix de concertino solista, i és una de les fundadores de la JOCPE.

DAVID LLORT LLOPART (1975), vocal

Professor de piano, ha estat organista de La Passió d’Esparreguera i de la Parròquia de Santa Eulàlia durant més de vint-i-cinc anys. Estudià Geologia a la Universitat de Barcelona i, paral·lelament, efectuà estudis musicals al Conservatori de Música de Manresa. Amplià els seus estudis a l´Estudi de Música Àngel Soler (Barcelona), tant de piano com d’història de la música i estètica, sota la tutela de Pere-Albert Balcells, un dels grans especialistes sobre la figura de Mozart del nostre país. Implicat des de sempre amb el teixit associatiu i musical de la vila, ha participat en nombroses activitats vinculades a La Passió d´Esparreguera, d´on també n’ha estat membre de la junta directiva. És co-fundador i teclista de l´orquestra de ball Paladium, així com del grup “Club Flamingo”, amb el qual va produir dos discos de cançons pròpies. És un dels fundadors de la JOCPE.

CARME PALTOR SIMON (1951), vocal

Dissenyadora multidisciplinària, havent treballat amb l’escultura i la ceràmica i, des de 1990, el disseny gràfic i la impremta, és membre fundadora d’Ardit, empresa de comunicació i estratègia. Des de 1974 participa en el moviment cultural i social d’Esparreguera, formant part de l’equip escènic de La Passió i organitzant activitats culturals. Fundadora i coordinadora de la revista 777 comunica, una revista que ha donat cobertura informativa a Esparreguera, des de febrer de 1990. Creadora i membre de l’equip directiu de la revista local Espavila, dedicada al comerç, a la petita empresa i a entitats culturals des de l’any 2000. Membre fundadora de l’Associació Cultural Tramateatre (1991), amb seu al Teatret, i, de la mà d’aquesta, crea l’any 2003 i dirigeix el Festival LOLA de teatre, que abasta cinc municipis. Recentment és una de les fundadores de la JOCPE. Forma part de la junta directiva del CIEE, Cercle d’Iniciatives Empresarials d’Esparreguera i de l’ACPC, Associació Catalana de Premsa Comarcal.

SOCIS FUNDADORS

Josep Maria Bidegain Uribarri, Josep Borràs Farrés, Montserrat Borràs Balagué, Eulàlia Carafí Sans, Isabel Maria de la Cerda Fernández, Pere Cuscó Estruch, Agustí Hinojosa Tenllado, Isabel Fernàndez Laliga, Francesca Fosalba Batalla, Llúcia Figuerola Capons, Maria Jordana Rodila, Ernest León Hereza, Enric Martínez Corral, Família Montserrat Serrat, Ana Mulero Casasampera, Antoni Puig Prat, Maria Dolors Ramon Ferrés, Carles Reynés Montoriol, Maria Teresa Reynés Montoriol, Ramon Sedó Masdefiol, Andreu Sitjar Navarro, Núria Valldeperas Pérez-Muelas, Wilfried Wiesen Sanjosé, Antoni Lluch Descarrega, Joan Castells Altirriba, Josep Maria Brunet Josa.

COL·LABORADORS